fbpx

Sådan får du succes med din bog i udlandet

Mette er Skriveværkstedets ekspert i internationale bogudgivelser.
Hun ved, hvor på én gang spændende, gåsehudsfremkaldende og overvældende tanken om en international bestseller er. Hun kender alle fælderne, du skal undgå at falde i. Og hun ved, hvordan du lægger en skarp strategi for at nå ud over Danmarks grænser med din bog.
Fordi hun har været der selv. Sidste år var hun i Atlanta i USA med sin bog, og lige nu er hun til en stor konference i Sydney med sin bog “Willpower Girl”. Det er den engelske oversættelse af hendes bog “Viljepigen”. Det lyder måske nemt, men det har været hårdt (men sjovt) arbejde for Mette at nå dertil. Det har krævet en ambitiøs strategi for alt lige fra oversættelse til pr.

Vælg den rigtige oversætter
Mettes bog handler om at være ung og kræftramt. Hun ønskede at udgive bogen på engelsk, og selvom Mette selv har stærke sprogkompetencer, valgte hun en professionel oversætter for at få et så professionelt produkt som muligt. Det var vigtigt for Mette at finde en oversætter, der selv havde oplevet amerikansk ungdomskultur og kunne sætte scenen på en troværdig måde, da hun i første omgang gik efter det amerikanske marked.
Det er gjort på fineste vis ved at tone teksten op og ned, så det passer til amerikanerne. For eksempel er “efterskole” oversat med “boarding school” og “musikfestival” med “summer camp”. I USA har de et mere stramt forhold til unge og alkohol end i Danmark, så til ungdomsfesterne i Mettes bog bliver der drukket limonade i stedet for øl. De nuancer fanges bedst, når oversætteren selv har været ung i USA.

Find en god strategi for pr
Mettes strategi er, at speakerkarrieren skal bære bogsalget. Hun skal først og fremmest ud med sine budskaber, og så følger bogsalget med som bagtrop. Alligevel skulle der laves pr for at få omtale. En opgave, der kan virke uoverskuelig, når man ikke selv er til stede i landet. Mette satsede på en anden metode end traditionel pr: Hun udvalgte nøje nogle kendte ambassadører, som ville læse bogen og skrive en udtalelse. Samtidig arbejdede hun selv hårdt på sin blog fra Danmark.

Tænk stort
Med hjertet fuld af håb og kufferten proppet med bøger satsede hun alt i 2017 og rejste til USA for at deltage i en konference som gæst. Målet var at netværke – og det virkede:
Hun blev inviteret med til konferencen, der skulle holdes i Sydney – denne gang som keynote speaker, medmoderator i debatter undervejs og deltager i paneldiskussion som afslutning på konferencen. Selvom det ikke var den oplagte vej at gå, har deltagelsen i konferencerne givet Mette vanvittig meget eksponering, som i sidste ende kan sælge bøger.
“Opgaven er din, så tænk stort og vildt, og gå efter det. Det kan godt være, at du havner et andet sted end det, der var planen, men så sker der noget andet, der er fedt, som du slet ikke kan forestille dig. Hvis du arbejder hårdt for det, kommer der noget ud af det.”
– Mette de Fine Licht, redaktør og forfatter

Proceed Booking