fbpx

Journalistspire

Hos Skriveværkstedet har vi i 10 år hjulpet rigtig mange journalistspirer med at bestå optagelsesprøverne til journalistuddannelserne, ligesom vi har hjulpet mange, der gerne vil skrive mere journalistisk i forbindelse med nyhedsbreve, hjemmesider og bogprojekter. Vi er selv journalister og ved, hvor stor glæde du kan have af alle de journalistiske værktøjer. Heidi har for eksempel altid sagt, at det at skrive en bog er det samme som at skrive 30 artikler, der hænger godt sammen, og den sætning skriver hun stadig sine bøger ud fra. Vil du lære at finde en skarp vinkel på det, du vil fortælle, blive i stand til at give dine tekster gode overskrifter og bruge sproget, så det lever bedre? Her får du vores 5 bedste råd til at skrive som en journalist:

Læs aviser
Læser du ikke allerede avis, så begynd nu. Læs hver dag og gerne forskellige aviser. Læg mærke til genreforskellene (nyhedsartikel, baggrundsartikel, klumme osv.), tonen og måden, journalisten har vinklet og skrevet på. Nærstuder også citaterne, og tjek afslutningerne. Ved at øge din opmærksomhed, når du læser, træner du din egen måde at gå til stoffet på.

Giv alt, hvad du skriver, en overskrift
Du skærper hele din tekst ved fra begyndelsen at vide, hvad du vil fortælle. Når det gælder overskrifter, er der 3 krav. Den skal være æggende, vækkende og dækkende.

Brug nyhedstrekanten
Når du vil sikre dig, at din læser bliver fanget af din tekst og bliver hængende til sidste linje, skal du tænke som en nyhedsjournalist. Du skal skrive det vigtigste først. Derefter ruller du alle andre oplysninger ud. Husk at hjælpe din læser ved ret hurtigt at have skrevet, hvem og hvad det handler om, så læseren ikke sidder tilbage med en masse ubesvarede hv-spørgsmål.

Øv dig i de journalistiske genrer – hver dag
Skriv, skriv, skriv! Gør journalistik til hverdag ved at øve dig i de forskellige genrer. Skriv en anmeldelse, når du har været i biografen, lav et referat af et radioprogram, eller skriv en klumme om et emne, du brænder for eller undrer dig over.

Brug tiden på at forfine din teknik frem for at læse faglitteratur
Mange går i gang med et hav af fagbøger for at få så meget viden om journalistiske begreber som muligt, inden de går til tasterne. Men journalistik er et håndværk, der kræver øvelse. Brug derfor din tid på at øve dig i at vinkle og skrive let og ikkeakademisk snarere end på at læse bøger om journalistik.

Proceed Booking