fbpx

Skrivedrøm

• Drømmer du om at kunne leve af at skrive?
• Vil du gerne være den næste, der får debutantprisen og seks stjerner i avisernes anmeldelser?
• Kommer du ofte i tvivl om, hvorvidt det, du skriver, overhovedet har sin gang på jord, om plottet er stærkt nok, om dit budskab er skarpt nok til at rykke, og om dine evner rækker?

Sådan havde Katja Berger det for nogle år siden. Mens hun betjente kunder i den boghandel, hvor hun arbejdede, tog en bogide form, og hun besluttede sig for at skrive den fantasybog, der tilsyneladende manglede. Hun havde ikke skrevet i lang tid, så under bogarbejdet tog hun kurser og fik professionel feedback på sit skrivearbejde. Efter at hun havde skrevet og redigeret i et par år, blev manuskriptet antaget på et forlag, og Katja fik mange rosende anmeldelser. Snart begyndte hun på en ny fortælling og tænkte, at det der med at skrive i fritiden var ret fedt.

Men allerede et år efter debutbogen dukkede der en uventet mulighed op. Katja kunne blive selvstændig, og hun valgte at slå til. Nu ville hun leve af at skrive.

”Jeg havde på det tidspunkt arbejdet med digitale platforme i mange år. Det gjorde, at jeg turde tage springet fra fast fuldtidsarbejde til selvstændig – med 180 km/t. og uden sikkerhedsnet. Det er både det dummeste og det klogeste, jeg nogensinde har gjort. Det var så ulig mig at gøre noget helt uovervejet, men det føltes så rigtigt.”

Katja blev en del af Skriveværkstedet, og det gav anledning til kommentarer fra omgangskredsen: ”Du er også bare altid så heldig” og ”du får præcis det, du peger på”.

Men ved du hvad? Det har intet med held at gøre. Det handler om at turde tro på det, du brænder for, og at gå målrettet efter det. Ikke bare sådan halvt. Men helt. Præcis som Katja.

”Det var hamrende hårdt at komme i gang, og jeg arbejdede konstant. Jeg har tre uddannelser og mere end 25 kurser bag mig, og alligevel måtte jeg indimellem forære min arbejdskraft væk for at få erfaring. Jeg har netværket og skrevet mails og konstant været i gang med et eller andet projekt. I årevis. I månederne op til at jeg blev selvstændig på fuld tid, arbejdede jeg praktisk talt 24 timer i døgnet. Jeg passede mit daglige arbejde, og så gik jeg hjem og fortsatte med mit eget. Var det dét værd? Også i den grad! Jeg har aldrig været gladere for mit liv, end jeg har været det de sidste to år.”

I dag har Katja skrevet otte bøger, og den 30. april er hun aktuel med Hvor jeg hører til, der udkommer på Tellerup. Det er første bind i ONSHORE-serien – et ungdomsunivers, der bryder med tabuer og sætter alt på spil, når fire unge må bekæmpe deres indre dæmoner og finde ud af, hvor de hører til. Vi fejrer selvfølgelig den store dag i Skriveværkstedet, og du er også inviteret. Kom og hør mere om, hvordan bogdrømmen kan lykkes, nyd lækre kager og drinks, og netværk med andre forfattere og skrivelystne.

Forfatterdrømmen holdt altså for Katja. Det gjorde den også for Mikael Strøm Eriksen, da han valgte at sige sit ellers gode og sikre job i rejsebranchen op. I dag, over 10 år senere, har han skrevet fem bøger, står bag flere forlag, har været fødselshjælper for hundredvis af bøger i alle genrer og er i maj aktuel med Skal vi kneppe, mens vi venter?

Hverken Katja eller Mikael havde særlige odds for at kunne udleve bogdrømmen og leve af den. Men de turde forfølge drømmen og give den en oprigtig chance. Skal du være den næste, der gør drøm til virkelighed, så læg en plan for, hvor lang tid du vil give dig selv, hvor meget du vil investere i drømmen, og skriv så den bog, du selv mangler og brænder allermest for.

Følg også Katjas 5 bedste råd om at få succes: • Invester tid og energi i at møde ligesindede forfattere. Det giver dig nogle at snakke med og nogle at støtte dig til i processen på vejen mod at udleve din drøm.
• Iagttag og stil spørgsmål. En bogide er ikke nok – den skal udvikle sig til et helt plot, en hel bog. Det kræver masser af materiale. Lær at lege med spørgsmålet ’hvad nu hvis?’ for at få nye ideer til dialoger og scener. Se på folk omkring dig – hvordan interagerer de, hvordan taler de, og hvordan ser de på verden? Der er inspiration overalt; du skal bare opdage den. Og skriver du på en fagbog, så spørg dig selv, hvad der mangler på hylderne. Hvad kan du bidrage med, som ikke allerede findes?
• Parkér din indre kritiker. Det er fuldstændig lige meget, om du sætter komma som en pro eller har brugt det samme ord 120 gange. I første omgang handler det om at skrive, for selv et dårligt udkast er bedre end intet udkast. Redigering kommer bagefter, og redigering kan gøre alt bedre. Og skriver du først en god bog, er du tættere på målet om at ville leve af dit forfatterskab.
• Gør op med dig selv, hvorfor du skriver. Hvis du skriver for at sælge godt, stå på messer og holde foredrag m.m., så husk, at det kræver arbejde – det kommer ikke af sig selv.
• Vær stædig! At skrive og udgive en bog er hårdt arbejde, og det tager tid. Sæt tid af til både at skrive, redigere og markedsføre. Der kan være dage, hvor det hele føles som en umulig drøm, men slipper du drømmen der, kan du være sikker på, at du hverken når debutantprisen eller de gode anmeldelser. Hold ud – det skal nok vende. Og ja, efter udgivelsen kan du opleve nej til foredrag og boghandlere, der ikke ønsker at tage din bog hjem på hylderne eller lave et signeringsarrangement. Men jo mere du gør, jo mere sker der, og jo nemmere bliver det.

Proceed Booking