fbpx

Kaffebar og bøger

Nu skal du høre… Der var engang en lille kaffebar på Frederiksberg. Det var i kaffebarernes første år i København, og stedet hed KaffeZinet. Her stod Anja Olsen bag egen disk og udlevede sin kaffebardrøm, da forfatter og redaktør Heidi Korsgaard kom og drak en kickstarter for at tænke over, hvordan hun skulle komme i mål med sin første bog, ”Vilde veje”, som forlaget kun havde givet hende seks uger til at skrive. Det blev siden til rigtig mange kickstartere, for Anja og Heidi viste sig ikke kun at dele glæden ved kaffe, men også ved ordene. Kaffesnakkene udviklede sig til et inspirerende venskab, som nu folder sig ud i bogform med kaffen i centrum.
Se, dét er et rigtigt kaffeeventyr.

Udlandet inspirerede
For Anja Olsen startede kaffeeventyret, da hun mistede sit faste job. Inspireret af de bittesmå kaffebarer, som ligger på hvert gadehjørne i USA, Frankrig og Italien, hvor det er kaffen, der er i centrum, drømte Anja om at åbne en af Danmarks første rigtige kaffebarer. I slutningen af 2001 blev tanken omsat til handling, og med hjælp fra familie og venner kunne Anja kalde sig indehaver af KaffeZinet lige over for Frederiksberg Have. Det var her, hun mødte Heidi Korsgaard, men alligevel var der dengang ikke meget, der tydede på, at der skulle komme en bogdrøm ud af kaffekværnen.

Hvorfor er der ingen, der har lavet en københavnsk kaffeguide?
I de sidste 25 år har der været kaffebarer og to go-kaffe i det københavnske bybillede. Men endnu har der ikke været en guide at smage sig igennem byen med. Her var en hulbog – en bog, der ikke fandtes på boghylderne nogen steder. Og som alene af den grund har et stort potentiale. For fem år siden bestemte Anja og Heidi sig for at skrive den kaffeguide, de selv savnede. Men som måneder blev til år, begyndte de at tænke, at nogle andre nok kom dem i forkøbet, før de blev færdige med projektet.

Det skete ikke. Men sidste år udgav Anja og Heidi KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer og 1 kaffeknallert, hvor barista Anja Olsen guider dig igennem kvartererne og kaffetyperne. Ud over konkrete beskrivelser af de udvalgte kaffesteder får du serveret kaffepauser, som er portrætter af de største københavnske kaffepersonligheder. Mød Ricco Sørensen fra Riccos, Klaus Thomsen fra Coffee Collective, Jonas Gehl fra Prolog Coffee Bar, Esben Piper fra La Cabra og en af Danmarks kun to kvindelige kafferistere, Sine Klejs Gren fra Holy Bean. Du får også indblik i, hvad blandt andet en cortado og americano er, og hvad der kendetegner lysristet og mørkristet kaffe.

København er berygtet for at have verdens højeste kaffepriser, men bag priserne gemmer der sig kaffebarer, der skaber gode kaffeoplevelser, og som er bevidste om at løfte betalingen til kaffebønderne ude i verden, så de får en ordentlig pris for deres kaffe. Det kommer der kvalitetsprodukter og skønne åndehuller i hverdagen ud af for kaffeelskere. KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer og 1 kaffeknallert, er en hyldest til de mange personlige kaffebarer, der findes i København, og til deres ejere for kunsten at skabe nogle gode kaffeoplevelser. Bogen er netop udkommet i en opdateret 2. udgave.