Hvis du har det som størstedelen af alle nye forfattere, vil du bare gerne have din bog afsted til et forlag, når du har sat det sidste punktum. Men selvom du er træt af at kigge på dit manuskript, fraråder vi, at du sender noget til et forlag, før du har redigeret mindst én gang.
Og vi kan lige så godt være ærlige: Redigering kan tage lige så lang tid, som det tog at skrive din bog. Men jo mere du redigerer dit manuskript, jo bedre bliver det. Hør her Mette fortælle om, hvordan du redigerer din bog og får sproget til at sprudle.
At optimere behøver ikke at være kedeligt. Faktisk kan det være en sjov proces. Men det bliver kun sjovt, hvis du er klar. Så tag en god, lang pause fra skærmen, inden du igen kigger på din tekst. Når du ser på den med friske øjne, er der uden tvivl masser af ting, du kan stramme op. Pausen og redigeringsfasen er godt givet ud – måske er det præcis det, der gør, at din bog vækker opsigt hos redaktøren og får en chance.
Her får du tre råd til at gøre din tekst læselækker:
Tag et sprogligt brusebad, før du skriver
Sørg for at være veloplagt, når du sætter dig til tasterne. Læs nogle velskrevne sider, inden du går i gang med at skrive. At læse godt gennemarbejdet tekst inspirerer dig, så du kommer i den rette skrivestemning. På samme måde kan kedelig tekst bremse dig, så lad være med at læse brevet fra kommunen om tilskudsregler, lige før du skal skrive.
Du kan også gøre som os og begynde at samle på ord til dit eget lille sprogbibliotek. Lækre ord og sætninger, som du kan gemme og senere lade dig inspirere af sprogligt. Vi bruger ofte vores sprogbibliotek til fx at komme i skrivestemning eller finde gode eller sjove synonymer til vores egne tekster. Vi læser nogle sider i sprogbiblioteket, lige før vi selv skal skrive. Vi kalder det at tage et sprogligt brusebad.
Varier din sætningslængde og dine begyndelsesord
Rigtig mange nye forfattere er ikke opmærksomme på, at de skriver langt og indviklet. Knudrede sætninger er en dræber for læsevenligheden. Der er ofte meget at hente i redigeringen, hvis du optimerer ved at variere din sætningslængde. Tænk på dit sprog som en dans. To lange og en kort, en lang og tre ultrakorte. Der er ikke nogen facitliste – du skal bare huske at variere. Når du varierer din sætningslængde, kommer der rytme i din tekst, som gør den læsevenlig. De ord, du indleder sætningen med, har også stor betydning for, om teksten er læselækker. Lad være med at bruge jeg som begyndelsesord i tre sætninger i træk eller han, hun, den eller det, som vi rigtig tit ser. Prøv med en af dine egne manuskriptsider. Skriv den om, så sætningslængden varierer, og kig på, om du ofte bruger samme begyndelsesord. Varier det, så meget du kan, og se, hvordan sproget kommer til at leve.
Udvid dit ordforråd
Øv dig i at bruge mange forskellige ord, når du skriver. Træn fx ved at finde andre ord for sige i 5 minutter. Nogle gange kan et enkelt velvalgt synonym erstatte en hel sætning, og sætningens betydning og charme kan skifte, hvis du bare ændrer et enkelt ord, fx til et, man sjældent bruger eller normalt bruger i en anden sammenhæng. Brug også powerwriting, hvor du skriver løs i fx 5, 10 eller 15 minutter. Det kan være alt fra udfordringer for din hovedperson, en scene, vrede replikker eller tanker om dit budskab. Du skal skrive hele tiden, også når du ikke ved, hvad du skal skrive. Så skriver du bare: ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive, men jeg skriver alligevel.” Du vil se, at dit ordforråd vokser markant indenfor en uges tid.