fbpx

Derfor er kommaer så vigtige

Startkomma, komma foran at eller komma ved bydemåde? Nogle har bare tjek på det. Andre kaster kommaer ind i teksten med lidt løs hånd og håber, det går. Det gør de fleste faktisk nok. Så er du ikke en haj til kommatering, skal du ikke være flov over det.
Men hvad er det med de kommaer? Kunne de ikke lige så godt undværes?
Det korte svar er:
Nej.

Kommaerne letter læsningen og deler teksten op i logisk forståelige enheder. På den måde viser de læseren, hvad forfatteren mener. Hvis din bog skal blive en bestseller, skal læseren være fanget fra starten. Og en af de ting, der fastholder læseren, er, at teksten har en naturlig rytme, så den er let at læse. Derfor skal kommaerne bare sidde lige præcis der, hvor de hører hjemme.

Reglerne er færre og mere enkle, end du tror
Hvis du vil være god til kommaer, er der kun én vej: Lær reglerne og øv dig, øv dig, øv dig. Til gengæld er kommareglerne ikke så skræmmende og uoverskuelige, som mange forestiller sig. I virkeligheden er det enkelt: Kommareglerne består af syv retskrivningsparagraffer, som du finder blandt retskrivningsreglerne på Dansk Sprognævns website. Hvis du ikke kender de aktuelle officielle kommaregler, sætter du ikke komma korrekt. Har du mod på at dykke ned i kommaparagrafferne, kan du nå langt på egen hånd, men du kan også kickstarte processen med et kommakursus i Skriveværkstedet.

Her får du nogle eksempler på, hvor kommaerne skal placeres:

De elsker at rejse, især til Sydamerika.
Forklaringen er, at der skal sættes komma ved selvstændige sætningsdele.

Jeg sætter komma, når det passer mig, og gider ikke diskutere det med dig.
Forklaringen er, at der skal sættes komma foran og efter en ledsætning.

Hunden sov, og børnene legede selv.
Forklaringen er her, at der skal sættes komma mellem helsætninger.

Proceed Booking