Her er de 5 vigtigste ting, du skal undgå (og hvad du kan gøre i stedet)
1. Kedelig opbygning
De fleste debuterende forfattere skriver ud fra deres bogidé. Nogle har skrevet mange sider, før de kontakter os, og er gået døde, fordi de ikke aner, hvor de skal hen. Bogen mangler retning, og teksten er ofte lidt kedelig at læse, fordi forfatteren ikke har tænkt i opbygning. En god idé er at lave en midlertidig kapitelinddeling. Det giver din bog et skelet, og du ved, hvor du vil hen med det, du skriver på.
2. Referatfælden
“Og så skete der det, og så skete der det, og så skete der det …” Vi ser manuskripter hver uge, der beskriver handlingen i dagbogsform. Det gør ikke noget godt for dit manus, fordi det bliver kedeligt at læse. Tænk på, hvordan du kan bryde den opremsende fortællestil. Zoom fx ind på én oplevelse og bliv der. Du kan også udfordre dig selv og fjerne alle dine refererende afsnit. Gør du det, kan du vinde mange point hos redaktøren. Erstat dem eventuelt med dialoger, der gør teksten mere levende.
3. Don’t tell it
Rigtig mange forfatterspirer falder i fælden og konstaterer for meget. I stedet for at konstatere, at hovedpersonen er en sjov karakter, så vis personen i forskellige situationer, så læseren oplever, hvor sjov han er. Don’t tell it, show it!
4. Stive replikker
Vi møder ofte replikker i de manuskripter, vi vurderer, som er skrevet i skriftsprog. Det gør teksten tung og uinteressant. Replikker bør være levende som det talesprog, vi møder i bussen, over middagsbordet og i telefonsamtaler. Læs dine replikker højt. Ville du selv sige sådan? Undgå sammensatte udsagnsord og tunge ord som “forespørge”, “da” og “ligeledes”.
5. Indforståethed
Hvis du skriver om noget, du ved meget om (fx en hobby eller dit eget liv), så pas på, at din tekst ikke bliver for indforstået. Udgangspunktet er, at din læser intet ved om emnet, så du skal guide læseren ind i din verden.